Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo - Búdingen 14.-16.11.2008

18. 11. 2008

Ve čtvrtek 13.11.2008 jsme se přesně o půlnoci vydali na setkání spřátelených měst do Německa do Bůdingenu. Jednalo se o 25. výročí spolku města Budingen, který se stará o přátelská setkání těchto států - Belgie- Gistel, Illinois(USA)- Tinley-park, Německo-Herzberg, Rumunsko-Sebes, Francie-Loudéac a Česko- Bruntál.

      V pátek se konal kulturní večer pro všechny delegace. Zde se pouze tančilo, hrálo a zpívalo. Naše děti měly 3x taneční vstup po 20 minutách. Střídaly se s hudebními kapelami a jinými tanečními kluby . Už první večer naznačoval obrovský zájem publika, potlesk a ovace byly neočekávaně bouřlivé.
       V sobotu dopoledne byla v kulturním domě "pouť" jednotlivých států. Každý stát měl svůj vyzdobený stánek, kde se podávaly jídelní speciality jednotlivých zemí a také se tam každé  město prezentovalo fotografiemi a letáčky. Cílem všech bylo, se celé dopoledne navzájem navštěvovat a povídat si. Jazykové znalosti byly nutností. Tady musím opět pochválit naše děti, že nejen se velice kultivovaně chovaly , ale snažily se i komunikovat v angličtině a němčině. Dokázaly navázat kontakt s naprosto každým, koho na pouti navštívily. Fotografování, dárky, pamlsky a gratulace nebraly konce. Tolik spokojenosti a štěstí na jedné ploše  jsem už dlouho neviděla,...cíl pořadatelů byl splněn na 100%.
       Odpoledne jsme si prohlédli historickou část města. Desítky starých hrázděných
 domů a hladomornu pro čarodějnice i s krásným výhledem na daleké okolí. Naše průvodkyně paní Jana Haberlant (mluví česky, je rodačka z Ústí nad
 Labem) nám vyprávěla nejen velice zajímavou historii, ale i různé kousky
 pověstí a pohádek, které se k městu vztahují.
         Večer se konal 5 hodinový program se vstupy politiků jednotlivých zastoupených
 měst a kulturními programy každého reprezentanta. Naše vystoupení bylo opět
 vrcholem a diváci si mohli ruce uplácat :-)) . U dvou tanců si vyžádali opakování.  Pořadatel nás přišel požádat o další vstup na závěr celého programu. Publikum přímo burácelo, ruce nad hlavama a naše děti tančily s obrovským elánem . Tady jsme konečně plnými doušky pocítili co to znamená - rozdávat lidem radost. Diváci za námi chodili a děkovali nám, byly to desítky blahopřání a gratulací. Sám starosta Budingenu přišel za námi do šatny a děkoval za nejprofesionálnější vstupy celého programu a každé tanečnici osobně poblahopřál. Nadšení a emoce se slovy nedají popsat, kdo to zažil - pochopí :-)
     V neděli dopoledne jsme navštívili nedaleký hrad Roneburg. Všechny nás doslova fascinoval pohled do 90 metrové studny a moc se nám líbilo poutavé vyprávění naší průvodkyně paní Jany Haberland, která měla dokonce i dobový kostým.

VELICE NERADI JSME SE LOUČILI S MILÝMI LIDMI A SLÍBILI JSME SI DALŠÍ TANEČNÍ SPOLUPRÁCI

 

Náhledy fotografií ze složky Německo